Energie besparen en kosten reduceren in de glastuinbouw; Centrica Business Solutions en partners 

Het behoeft geen uitleg dat we in een bijzonder turbulente tijd leven. Juist op het vlak van energie brengt dat pittige uitdagingen met zich mee. En dan vooral in de glastuinbouwsector, die tegen 2040 energieneutraal moet zijn.

Energieprijzen breken record na record, terwijl klimaatverandering zorgt voor de grootste mondiale collectieve uitdaging in de recente geschiedenis. En zo zijn energiebesparing en (kosten)efficiëntie niet meer belangrijk, maar bittere noodzaak. Met drijvende zonnepanelen en warmte-krachtkoppelingen (WKK) als kostenefficiënte energieoplossingen heeft Centrica Business Solutions de juiste tools voor de glastuinbouw in huis en we leggen u graag uit hoe dat zit.

Zekerheid en betrouwbaarheid zit in ons DNA

Met meer dan 16.000 geïnstalleerde zonnesystemen wereldwijd, samen verantwoordelijk voor ruim 750 GWh aan schone energie, is Centrica Business Solutions een naam die niet weg te denken is in de wereld van de grootschalige hernieuwbare energieprojecten. De glastuinbouwsector in Nederland en België is onze belangrijkste afzetmarkt, en bovendien de sector waarmee we de meeste ervaring hebben. Zekerheid en betrouwbaarheid zit in ons DNA, maar misschien nog wel belangrijker is de focus op onze klant.

Arjen Hilbers, Accountmanager van Centrica Business Solutions licht toe: “Een project begint vanuit Centrica altijd met een uitvoerige bedrijfsscan. Met behulp van geavanceerde softwaresystemen kunnen we advies uitbrengen en indicaties geven over hoeveel drijvende zonnepanelen we kunnen plaatsen en hoeveel energie we kunnen genereren. Gecombineerd met onze praktijkervaring en expertise zorgen we dat door een strakke planning tijdens de installatie van de hoog rendement PV-panelen eventuele verstoring van de bedrijfsvoering tot een minimum beperkt blijft.”

Maar wie zijn nu die solide partners waarmee we het mogelijk maken de glastuinbouwsector zo’n waslijst aan energievoordelen te bieden?

De innovatiekracht van een wereldspeler

Samen met Rolls Royce MTU levert Centrica Business Solutions warmte-krachtkoppelingen. Dit is een systeem waarbij een motor een generator aandrijft om elektriciteit te leveren. Voor die motoren werken we samen met deze speler van de absolute wereldtop. Rolls Royce MTU levert machines met de hoogste efficiency, de minste storingen en dus het geringste onderhoud, en de langste levensduur.

Maar wat wint u als glastuinbouwer met de installatie van zo’n WKK-systeem? De warmte die normaal verloren gaat, wordt teruggewonnen en gebruikt om een kostenefficiënte warmtebron te creëren. Zo produceert u dus zelf warmte en stroom. Energiekosten kunnen zo tot wel 40% verlaagd worden, waarbij er doorgaans een terugverdientijd mogelijk is van slechts drie tot vijf jaar. Dit levert u minder afhankelijkheid van het elektriciteitsnet op. Huidige WKK-installaties van MTU zijn daarnaast geschikt voor een blend van aardgas met waterstof. Vanaf 2023 zullen ’WKK’s van MTU volledig op waterstof kunnen draaien door het plaatsen van een retrofit kit op bestaande installaties.

Multi-F Solar in de praktijk

 Albers Aligator is de partner waarmee Centrica haar grootse innovatief pronkstuk levert: Multi-F Solar. Samen met onze partner, Albers Alligator, hebben we ’s werelds eerste drijvende zonnedek voor waterbassins ontwikkeld. Kwekerij De Noordhoek verlaagt hiermee zijn energiekosten door de opgewekte zonne-energie terug te leveren aan het net en maakt gebruik van de Subsidieregeling Duurzame Energietransitie (SDE) voor de komende vijftien jaar. 

Vraag uw SDE++ subsidie aan

In de meeste gevallen kunt u voor installatie van Multi-F Solar aanspraak maken op SDE++ subsidie. Voor de aanvraagronde van 2022 is maar liefst 13 miljard euro beschikbaar gesteld, bedoeld voor bedrijven die grootschalig hernieuwbare energie willen gaan produceren. Uiteraard helpen wij u graag bij het aanvragen van deze subsidie. 

Bel ons op dit nummer +31 (0) 297 293200 of stuur een e-mail naar centricabusinesssolutions.NL@centrica.com en plan vrijblijvend een afspraak met ons in.