Een schone zaak: knipselvrij en goed gereinigd

Per direct behoren Krone V-knopers en PowerClean tot de standaarduitrusting van de BiG Pack 1290 HDP II

Bij de Big Pack 1290 HDP II heeft Krone voor dit jaar enkele features in het standaardpakket opgenomen die tot nu toe alleen aan de vijfde generatie waren voorbehouden. Per direct worden de machines met de veelvoudig beproefde PowerClean reinigingsblower uitgerust. Bovendien doen acht Krone V-knopers op betrouwbare wijze hun werk – en dat helemaal zonder knipsels.

Foto bovenaan: Acht Krone V-knopers zorgen standaard voor de hoogste bindveiligheid helemaal zonder touwknipsels – de Krone PowerClean houdt de knopers op betrouwbare wijze absoluut schoon.

Bij de Krone PowerClean gaat het om hydraulisch aangedreven machinereiniging, die naast de knopertafel ook grote delen van de machine schoonhoudt. Door middel van hydraulisch aangedreven turbines wordt rond de knopers een overdruk geproduceerd, die verontreinigingen niet eens de kans geeft om te ontstaan. Een enorm pluspunt van dit unieke systeem is een absoluut schone knopertafel zonder stof of oogstgoed afzettingen. Daaruit volgt een duidelijk verminderde slijtage van de knopers. In tegenstelling tot de vijfde generatie BiG Pack wordt de PowerClean reinigingsblower bij de BiG Pack 1290 HDP II – zoals ook bij de achteraf in te bouwen oplossingen voor de andere modellen van de BiG Pack HighSpeed generatie – door de trekkerhydrauliek van standaard oliestroom en load-sensing voorzien. De tot nu ingebouwde, uit twee door V-snaren aangedreven radiale blowers bestaande knoperreiniging wordt per direct niet meer aangeboden.

Wat betreft de ‘knoperij’ wordt bij de BiG Pack 1290 HDP II met onmiddellijke ingang alleen nog de door onszelf ontwikkelde, knipselvrije Krone V-knoper standaard ingezet. Deze combineert de hoge betrouwbaarheid van de bekende Deering dubbele knoper met de knipselvrijheid van de Cormick enkele knoper. Juist bij de hoge persdichtheid van vandaag kunnen we niet meer om de dubbele knoper heen. Bij de BiG Pack 1290 HDP II komt daar ook nog eens de zeer hoge doorvoercapaciteit van 85 ton per uur bij, waardoor de spanning in de baal nog hoger wordt. Mede ook door de combinatie van hoge doorvoercapaciteit en hoge persdichtheid gaat KRONE daarom voor een gepatenteerd systeem, bestaande uit acht knipselvrije dubbele knopers, die de baal ook onder extreme omstandigheden betrouwbaar binden en bij elkaar houden. Nog een voordeel van de Krone V-knopers: vanwege de gewijzigde plaatsing van de onderdelen en de veranderde manier van werken vooral bij het snijden van het touw, ontstaat bij de sluitknoop van de baal een Deering-knoop met een duidelijk hogere stevigheid dankzij langere touweinden. Bovendien wordt bij de beginknoop van de volgende baal een Cormick-lusknoop gevormd, die dankzij de ingetrokken lus een duidelijk hogere knoopvastheid produceert. De in de natuur en op de voedertafel ongewenste touwknipsels komen bij de KRONE V-knopers dus helemaal niet meer voor.

Het werkingsprincipe van de nieuwe Krone V-knoper wordt in een animatie gedemonstreerd:

https://youtu.be/T8sAV8MruUY (DE)

Het mes bevindt zich nu in een vaste positie voor de touw­meenemer, de afstrijkhendel is met een uittrekker uitgerust en trekt de touwrest als lus in de beginknoop.

De knopersnavel is V-vormig geopend en maakt het daardoor mogelijk dat de lusknoop ernaar beneden uitgetrokken wordt.

Goede bereikbaarheid van alle componenten – BiG Pack 1290 HDP II met Krone V-knopers en Krone PowerClean

Hoogste dichtheid en capaciteit in het veld – nu met acht knipselvrije dubbele knopers en de unieke knoperreiniging Krone PowerClean.

Links oud, rechts nieuw – De BiG Pack HDP II is nu standaard uitgerust met de knipselvrije Krone V-knopers en de unieke Krone PowerClean reinigingsblower, die verontreinigingen elimineert voordat ze ontstaan.