Een bloeiende bedrijfstuin werkt beter

Met vaste planten zet je elke bedrijfstuin in bloei. Werken in een groene, bloeiende omgeving heeft veel voordelen. Voor medewerkers en bezoekers, maar ook voor bijen, vogels en vlinders!

Lunch tussen de vlinders

Een groene buitenruimte met veel bloemen nodigt uit om naar buiten te gaan, bijvoorbeeld om te lunchen of even te ontspannen tussen twee vergaderingen door. Zo’n pauze in het groen heeft een stressverlagend effect én zorgt voor een hogere tevredenheid over de werkplek! Bloeiende vaste planten trekken ook vlinders, vogels en bijen naar de bedrijfstuin – goed voor de biodiversiteit. Hun levendige aanwezigheid maakt de tuin nóg aantrekkelijker om in te verblijven!

Alle seizoenen iets te beleven

Met een doordachte mix van vaste planten kun je ervoor zorgen dat de bedrijfstuin alle seizoenen aantrekkelijk is. Kies bijvoorbeeld voor vaste planten met opeenvolgende bloeitijden, dan is er telkens weer iets nieuws te zien. Zelfs ’s winters valt er iets te beleven. Dan zijn het de planten met mooie wintersilhouetten die de show stelen. Vooral siergrassen en schermbloemige planten zijn echte winterbeauty’s.

Onderhoudsvriendelijk

Een bedrijfstuin met veel vaste planten vraagt niet bijzonder veel onderhoud. Vaak wordt gekozen voor sterke, onderhoudsvriendelijke planten die de grond snel bedekken. Sterke bodembedekkers zijn Phlox subulata, ooievaarsbek (Geranium macrorrhizum/cantabrigiense), bladhoudende elfenbloem (Epimedium), Japans berggras (Hakaonechloa), duizendknoop (Persicaria affinis) en maagdenpalm (Vinca). Ook veel uitbundig bloeiende planten zijn sterk en onderhoudsvriendelijk, bijvoorbeeld zonnehoed (Rudbeckia), duizendknoop (Persicaria), schuimbloem (Tiarella) en brandkruid (Phlomis).

Tips & ideeën

  • Betrek de medewerkers bij een nieuwe bedrijfstuin. Laat ze bijvoorbeeld meedenken over de inrichting. Meehelpen bij het planten kan ook.
  • Creëer een ‘tiny forest’ met bomen, heesters en vaste planten, zoals sierui (Allium), zonnehoed (Echinacea), Duizendblad (Achillea), Nagelkruid (Geum), pimpernel (Sanguisorba) en salie (Salvia).
  • Ook een kleine buitenruimte kun je vergroenen. Denk aan een geveltuin, een plantenbak bij de entree en/of groenstroken rondom de parkeerplaats.
  • Is de nieuwe bedrijfstuin aangeplant? Dan is het tijd voor een feestelijke opening!