Aardbeien uit de volle grond in plaats van de verwarmde kas

Sinds kort ligt de winteraardbei Calinda weer in de schappen van de supermarkt. Kenmerkend voor de Calinda is dat deze aardbei geen verwarmde kas nodig heeft om te groeien. Iets wat in tijden van grootschalig energietekort een enorme pre is. Van december tot en met juni wordt de Calinda zorgvuldig geteeld in de volle grond in Zuid-Spanje. Vanwege de relatief milde winters, gedijt deze winterkoningin uitstekend in het Mediterrane klimaat. “De aardbei heeft vooral in de winter grote gezondheidsvoordelen”, aldus Ingrid van der Bogt van fruitveredelingsbedrijf Fresh Forward. “De antioxidanten en aanwezige vitaminen zoals C en B11 zorgen voor meer weerstand en een boost voor de huid. We zijn daarom ook trots Calinda in de winter weer naar de Nederlandse schappen te brengen.”

Low waste aardbei

Na de oogst worden de rijpe Calinda’s direct verpakt en naar Nederland getransporteerd, waar ze vanaf januari tot mei in de schappen liggen. Dankzij de hoge vruchtkwaliteit zijn de grote Calinda’s uitstekend geschikt voor consumptie. Tel daar nog een uitmuntend uitstalleven, de tijd dat het product vers blijft in de winkel bij op, en de Calinda is de perfecte ‘low waste’ aardbei. De aardbeien zijn verkrijgbaar bij oa. Jumbo, Aldi, Super Unie leden, Plus, Coop, Jan Linders, Vomar, Hoogvliet, Dirk, Boni, Sligro, Ekoplaza en nog veel meer. Door heel Europa wordt de Calinda aardbei aangeboden bij diverse retailers.

Een bijzondere aardbei

De Calinda aardbei is het resultaat van een 15-jarige ontwikkelingsperiode van fruitveredelingsbedrijf Fresh Forward, in samenwerking met de Wageningen University Research en de plantenkwekers van Fragaria Holland. Fresh Forward heeft een unieke aardbei ontwikkeld die goed in de smaak valt bij de Noord-Europese consument. En heeft een hoge mate van tolerantie voor een breed spectrum van ziektes. Daarnaast wordt de Calinda aardbei in de volle, Spaanse grond geteeld.

Over Calinda

Dankzij de samenwerking tussen Fresh Forward, Wageningen University Research en Fragaria Holland wordt zowel kennis uit onderzoek als ervaringen uit de praktijk opgedaan. Op deze manier ontwikkelt Fresh Forward rassen die de wensen en behoeften van telers, handelaren en consumenten vervult. Het resultaat is een breed assortiment aan aardbeienrassen van hoge kwaliteit, waaronder Sonata, Verdi, Parlando, Fandango en Calinda