Koplopers op het gebied van diergerichte, duurzame veehouderij gezocht

De Deltaplan Veehouderij Awards worden op 28 februari voor de tweede keer door de Dierenbescherming uitgereikt. Met deze prijzen zet de organisatie koplopers op het gebied van diergerichte, duurzame veehouderij in het zonnetje. De Dierenbescherming is op zoek naar initiatieven, innovaties en bedrijven die de doelen van het Deltaplan Veehouderij dichterbij brengen. Meer hierover is volop te vinden op de site van het Deltaplan Veehouderij.

De Dierenbescherming wil vooral inzendingen die integrale duurzaamheid nastreven; die goed zijn voor dier, boer en milieu. Ze moeten onderscheidend zijn, inspirerend, veel impact hebben en het liefst al in de praktijk zijn gebracht. 

De winnaars mogen zich Deltaplan Veehouderij Winnaar 2023 noemen en ontvangen een geldprijs van 5.000 euro, mogelijk gemaakt door het Barth-Misset Fonds. Het Deltaplan Veehouderij heeft 4 routes naar een diergerichte duurzame veehouderij. Deze zogenaamde transitiepaden staan centraal bij de awards. Voor ieder pad kiest een vakjury uit alle inzendingen drie genomineerden, en vervolgens één winnaar. De transitiepaden zijn:

  1. Diervriendelijke en integraal duurzame veehouderij

Dieren zijn sterk, weerbaar en kunnen hun natuurlijke gedrag vertonen. Ze gaan zo min mogelijk op transport en elk dier krijgt toegang tot een uitloop of wei.

  1. Van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren

Consumenten gebruiken veel minder dierlijke producten. Voor het vlees, de zuivel en de eieren die ze nog wel gebruiken betalen ze een eerlijke prijs.

  1. Vernieuwende verbindingen tussen productie en consumptie

De veehouderij werkt in korte vaste ketens. Dit zorgt voor betere afspraken, eerlijke prijzen voor de boer en meer transparantie over waar producten vandaan komen.

  1. Kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio

De veehouderij produceert duurzame meerwaardeproducten voor de Noordwest-Europese markt zodat investeringen in o.a. dierenwelzijn vermarkt kunnen worden.