DutchTrig® bestaat 30 jaar!

Dit jaar viert DutchTrig® haar 30-jarig bestaan! In 1992 is DutchTrig® als vaccin officieel toegelaten voor gebruik en sindsdien worden gezonde iepen wereldwijd, als onderdeel van een integraal iepenbeheerprogramma, beschermd tegen de iepziekte. De iepziekte is in het begin van de 20e eeuw voor het eerst geconstateerd in België door een Nederlandse onderzoeker. Dit vormde het startsein om maatregelen te treffen en te zoeken naar resistente vormen. Een decennia lange beheersing van iepziekte volgde. Eind jaren ’80 werd in een samenwerkingsverband tussende UvA, gemeente Amsterdam en idverde Bomendienst (toen nog: Arcadis Heidemij Realisatie) een onderzoek gestart naar een oplossing. Vanaf de toelating van het biologisch vaccin in 1992 wordt het nu succesvol toegepast in landen als Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Nieuw-Zeeland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada.

Bijzonder middel

De iepziekte wordt overgebracht door de iepenspintkever. Het biologische en organische vaccin DutchTrig®, bestaat uit schimmelsporen van Verticillium, die het afweermechanisme van de iep activeren. DutchTrig® kan worden vergeleken met een vaccinatie. De iepen zijn dus niet ziek, maar worden ingeënt wanneer ze gezond zijn om de ziekte te kunnen afweren. Jaarlijks maakt de iep een nieuwe jaarring aan, wat inhoudt dat de behandeling elk voorjaar moet worden herhaald. Door de inzet van DutchTrig® zijn inheemse iepensoorten behouden gebleven in de stedelijke omgeving en blijven naast de baten van schaduwwerking, koelte, gezuiverde lucht en biodiversiteit ook de monumentale lanen en parken voor toekomstige generaties bestaan.

Toekomstbestendig
Op verschillende fronten is DutchTrig® klaar voor de toekomst: naast het feit dat het product duurzaam is, zijn ook de samenwerkingen van langere aard. “We zien onze klanten echt als partners, zo geeft Ron Schraven, Hoofd Boomziekten en Aantastingen van idverde Bomendienst B.V. aan. We zijn dan ook trots op de resultaten die we samen met de partners in de verschillende landen hebben bereikt. Door het toepassen van de wetenschappelijk onderbouwde werkwijze van DutchTrig®, in combinatie met een integraal beheerprogramma, nemen beleidsmakers en beheerders op een proactieve wijze hun verantwoordelijkheid om de iep op een duurzame en verantwoorde wijze te behouden. DutchTrig® kijkt dan ook met vertrouwen naar de toekomst voor de iep!”

Wil je meer weten over DutchTrig®? Ga daan naar de website van DutchTrig® of stuur een mail naar info@dutchtrig.com.