Drie aandachtspunten export VK

Exporteert u naar het Verenigd Koninkrijk? Houd dan rekening met de volgende drie aandachtspunten.

1. Xylella fastidiosa waardplanten uit andere EU-landen

Om Xylella fastidiosa-waardplanten vanuit een andere EU-lidstaat naar het VK te kunnen exporteren, zijn een aantal zaken van belang:

  • De EU-lidstaat moet richting DEFRA (VK) bepaalde verklaringen hebben aangegeven. Daarmee worden ze in een register opgenomen en is voor iedereen inzichtelijk welke verklaringen zijn afgegeven.  Niet in het register opgenomen houdt in dat export niet mogelijk is. Zendingen worden dan in het VK tegengehouden en vaak vernietigd. Italië staat inmiddels ook in het register op basis van productieplaatsen / gebieden. Spanje staat er ook in vermeld. Dit is echter per bedrijf vermeld. Let hier dus op.
  • Er moet als het land / bedrijf in het register is opgenomen altijd een pre-exportcertificaat bijzitten met de daarop de behorende verklaringen. Op onze website staat een overzicht welke verklaringen nodig zijn vanuit welke landen.

2. Pre-exportcertificaten

In principe moet altijd een origineel pre-exportcertificaat aanwezig zijn bij het inspecteren en waarmerken van een zending naar bijvoorbeeld het VK. Echter onder bepaalde voorwaarden is het mogelijk met een kopie van een pre-exportcertificaat te werken.

  • Het fytosanitair registratienummer van de leverancier in de EU-lidstaat moet op het pre-exportcertificaat vermeld staan. Dit in verband met de tracering.
  • De geldigheid van dit kopie is dan echter maximaal veertien dagen
  • Het moet bij elke zending aangeboden worden waar deze producten inzitten.

3. Vermelding gebied of productieplaats in de bijschrijving

In sommige gevallen is het verplicht dat de productieplaats of de naam van het gebied vermeld wordt in de bijschrijving. Dit staat dan op de handwijzer en in de landeneis vermeld. Het is in e-CertNL niet mogelijk dit in de bijschrijving te plaatsen. Hoe voegt u het dan toe?

  • Vul de naam van het gebied of de productieplaats in op het tabblad ‘Orderregel’ bij de certificaatkenmerken. Dit kan in het veld ‘naam kweker’.
  • Of vermeld het in de productomschrijving.

In beide gevallen komt het op het certificaat te staan onder de productregel. Dit is internationaal een geaccepteerde oplossing.