Dit zijn de hoogtepunten van IPM 2023

De groene sector staat voor grote uitdagingen. De IPM ESSEN waarmee de Messe Essen van 24 tot 27 januari in het nieuwe jaar de spits afbijt, is een ideaal platform om jezelf en je bedrijf klaar te stomen voor de toekomst. Talrijke vakfora, speciale shows en thematische rondleidingen nodigen bezoekers uit om zich te informeren over trends en innovaties en om waardevolle contacten te leggen. Voor de beursbezoekers is er een e-book met handige oriëntatiehulp voor de planning van de rondgang op de beurs. Er is immers veel te beleven op de IPM ESSEN 2023:

Showvitrine nieuwe producten

Sinds 2008 wordt op de IPM ESSEN de wedstrijd voor de beste planteninnovaties gehouden. De Zentralverband Gartenbau (Duitse overkoepelende tuinbouwvereniging) en de Messe Essen roepen gezamenlijk alle exposanten op om hun innovaties in te sturen. Een vakkundige jury beoordeelt de tentoongestelde planten. De aantrekkelijkste planten uit de assortimenten bloeiende en groene kamerplanten, voorjaarsbloeiers, perk- en balkonplanten, snijbloemen, vaste planten, struikgewas en potplanten worden op de openingsdag, 24 januari, verkozen tot ‘IPM Noviteit 2023’.

Klimaatbomen en stedelijk groen

Op woensdag 25 januari vanaf 10.30 uur staat onder auspiciën van de Bund Deutscher Baumschulen (BdB) (Vereniging van Duitse boomkwekerijen) het evenement ‘Groene steden voor een duurzaam Europa’ op het programma. Vanaf 17.30 uur nodigt de BdB, samen met de European Nurserystock Association (ENA), u uit voor een bezoek aan de receptie van de Europese boomkwekers op haar stand in hal 7. Daarnaast worden dagelijks rondleidingen aangeboden over het thema ‘Klimaatbomen’.

 

Groene carrière

Op woensdag 25 januari staat de beursdag vanaf 10 uur geheel in het teken van de volgende generatie binnen de branche, wanneer de groene verenigingen gezamenlijk de ‘Tag der Ausbildung’ (Dag van de opleiding) organiseren. Een dag later tonen de Ulmer Verlag (uitgeverij Ulmer), 10.30 h in het forum ‘Beroep + Toekomst’, perspectieven voor jonge leidinggevenden. De ‘Groene carrièrewand’ in hal 1A met vacatures en sollicitaties rondt het aanbod af.


Internationaal tuinbouwforum met partnerland Groot-Brittannië

Het laatste nieuws over de Britse tuinbouw uit de eerste hand. Op donderdag 26 januari, 14 uur biedt het Internationale Gartenbauforum (internationaal tuinbouwforum) samen met partnerland Groot-Brittannië gelegenheid hiervoor. Onder de titel ‘Quintessentially Green & British’ zal het evenement onder andere gaan over duurzaamheid, de waarde van nieuwe planten en het huidige model voor de handel met het Verenigd Koninkrijk sinds de Brexit (Grenzbetriebsmodel).


Vooruitzichten GaLaBau

De vereniging Tuin-, Landschaps- en Sportveldinrichting Nordrhein-Westfalen (Verband Garten-, Landschafts- und Sportplatzbau NRW) geeft met het toekomstcongres ‘GaLaBau Ausblicke’ op donderdag 26 januari vanaf 10 uur, nieuwe input over het onderwerp xy.


Show your Colours Award

Wie heeft het beste marketingverhaal? Dit is waar alles om draait bij de Show Your Colours Award, die gezamenlijk wordt georganiseerd door IPM ESSEN en BIZZ Communications. De ingezonden planten en hun verhalen worden gepresenteerd in hal 8. Naast een vakjury mogen ook de beursbezoekers hun favoriet kiezen. De prijsuitreiking vindt plaats op donderdag 26 januari, 15 uur op de stand van BIZZ Communications in hal 8.

IPM beurscup
Het thema van de driedelige wedstrijd in de categorieën ‘Strauß’ (bloemboeket), ‘Grüner Held im Topf’ (groene held in de pot) en ‘Gefäßpflanzung’ (potbeplanting) is ‘MISSION: FLOWER FUTURE’. De wake-up calls van de jonge, klimaat- en milieubewuste generatie mogen niet worden genegeerd. Bloemisten en hoveniers, van leerlingen en studenten tot meesters in hun vak, worden opgeroepen om hun liefde voor de diversiteit en schoonheid van de bloeiende natuur tot uitdrukking te brengen met een persoonlijk statement. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 27 januari, om 12 uur in hal 1A.

Nieuw: Innovatiecentrum Tuinbouwtechniek

Het Innovatiecentrum Tuinbouwtechniek in hal 4 is een forum waar vakbezoekers hun kennis over actuele en toekomstgerichte technologie-onderwerpen zoals duurzaamheid, turfreductie, automatisering en energie kunnen uitbreiden. Het forum gaat vergezeld van een boeiend specialistisch programma met innovatieve benaderingen van oplossingen voor uitdagingen binnen de branche en product- en projectpresentaties.

Educatieve tentoonstelling ‘Tuinders kunnen het!’

De tuinbouwbedrijven zitten al jaren klem tussen talrijke eisen om aan milieubeleidsdoelstellingen te voldoen en hun eigen eisen om natuurlijke producten te produceren ten behoeve van het behoud van hulpbronnen. De educatieve tentoonstelling in hal 1A biedt talrijke aanknopingspunten en grondbeginselen voor discussies over dit onderwerp en de mogelijkheden die de tuinbouw nu al gebruikt of gaat gebruiken.


Nieuw: meeting point en rondleidingen over het onderwerp ‘Vaste planten’

Vaste planten bevorderen de biodiversiteit. Een nieuw meeting point in hal 6 met deskundig advies en informatie is het startpunt voor speciale rondleidingen langs de nuttige planten. Partners zijn de Stauden Ring, de Bund deutscher Staudengärtner (Vereniging van Duitse vasteplantenkwekers) en geselecteerde exposanten.

Voor tuincentra en de groene detailhandel: IPM Discovery Center

Groenstylist Romeo Sommers presenteert verkoopbevorderende POS-concepten in het IPM Discovery Center in hal 7. Meerdere keren per dag kunnen geïnteresseerde bezoekers deelnemen aan rondleidingen om meer te weten te komen over actuele retailtrends en hoe ze de klanten van morgen kunnen inspireren.

Trends in de bloemsierkunst beleven

De Fachverband deutscher Floristen (Vereniging van Duitse Bloemisten) nodigt u uit voor de inspirerende FDF-World in de Green City, hal 1A. Op het draaiende podium ontmoeten nationale en internationale floral masterdesigners elkaar en inspireren het professionele publiek met bloemcreaties. De talrijke productpresentaties geven nieuwe input voor een succesvol bedrijfsjaar. Bezoekers kunnen zich onder meer verheugen op de nieuwe collectie ‘justchrys 2023′, die praktische en creatieve ideeën toont voor het multitalent Chrysanthemum. Op de grote actie- en trendstand van de speciale show BLOOM’s WORLD valt veel te ontdekken en uit te proberen. Het aanbod omvat evenementenbloemsierkunst voor bruiloften, natuurlijk rouwbloemwerk en deelnames aan creatieve workshops. De bloeiende Relax & Talk-ruimte nodigt u uit voor gespecialiseerde opdrachten en uitwisselingen met deskundigen.