Luc Kohsiek

Dijkgraaf Luc Kohsiek stopt

Met ingang van 1 januari 2023 legt Luc Kohsiek zijn functie als dijkgraaf neer. De afgelopen 14 jaar heeft de heer Kohsiek zich met hart en ziel ingezet voor de publieke zaak, maar nu is de tijd gekomen om te kiezen voor zijn gezin en gezondheid. 

Dat is geen makkelijke keuze geweest. Luc Kohsiek “Er is nog zoveel te doen. Het waterschap heeft nog vele uitdagingen en opgaven en past zich aan de huidige uitdagingen aan. Denk maar eens aan de versnelling van de klimaatverandering en de energietransitie. We kunnen de weersextremen niet alleen opvangen, dat lukt alleen als we samenwerken met onze partners en inwoners. Elke werkdag is spannend, intensief, maar ook interessant en leuk. Ik geniet echt van dit werk.” 

Persoonlijke levenssfeer

Waarom dan toch stoppen? De reden ligt voor Luc Kohsiek in de persoonlijke levenssfeer. Het geluk van het hebben van kleinkinderen maar helaas ook een verminderende gezondheid vragen meer tijd en meer rust. “Dit werk vraagt het nodige van mij. Ik wil genieten van mijn (klein)kinderen en prioriteit geven aan mijn gezondheid. Dat gaat niet meer samen met de werkzaamheden die ik als dijkgraaf heb. Het waterschap vraagt onverdeelde aandacht en ik moet nu steeds keuzes maken”.  

Luc Kohsiek een verbindend bestuurder

Luc Kohsiek kijkt met tevredenheid terug op de tijd bij het waterschap. “De afgelopen jaren heb ik het vertrouwen genoten van het bestuur. We hebben schitterende projecten kunnen uitvoeren. Denk maar eens aan het realiseren van alle waterbergingen, het vernieuwen van zuiveringen en het aanleggen van de Hondsbossche Duinen en de versterking van de Markermeerdijken.” Maar Luc Kohsiek zette zich de afgelopen jaren niet alleen in voor Hollands Noorderkwartier, ook op landelijk niveau zette hij zich in. Zo was hij voorzitter van de STOWA en lid van de Raad van Toezicht van het KNMI. Secretaris-directeur Martin Kuipers roemt zijn bijdrage aan de beginselen van de Omgevingswet en noemt ook innovatieve ontwikkelingen zoals 3di (waarmee gevolgen overstromingen beter inzichtelijk zijn), waar Luc Kohsiek aan de basis stond. Met het vertrek van Luc verliest niet alleen Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, maar ook de Nederlandse waterschapswereld een verbindend en menselijk bestuurder,” zo stelt Martin Kuipers. Overigens verwacht hij niet dat Luc Kohsiek helemaal achter de spreekwoordelijke geraniums verdwijnt. “Hij heeft nog veel te veel te geven, al mag het allemaal wel een tandje lager.”