De highlights van de GROEN-Direkt Najaarsbeurs 2023

Tijdens de Najaarsbeurs op 23 en 24 augustus 2023 was Boskoop weer hét Europese middelpunt van de tuinplantenhandel. GROEN-Direkt mocht opvallend veel inkopers en handelaren uit binnen- en buitenland verwelkomen. Met maar liefst 4,5 km aan tuinplanten, uitgebreid mediterraan aanbod en de kick-off van het kerstbomenseizoen was de beurshal weer goed gevuld. Tegelijkertijd presenteerden ruim 220 standhouders zich in de aansluitende hallen en vond de eerste editie van de Green Retail Awards plaats tijdens de najaarseditie van PLANTARIUM|GROEN-Direkt. Kortom; één compleet tuinplantenevenement vol inkoopinspiratie én een positieve sfeer!

Het belangrijkste en opvallendste beursnieuws in vier highlights:

 1. Mediterraan aanbod slaat aan
  Het aanbod tuinplanten was ook deze editie van de Najaarsbeurs weer prachtig. Na een succesvolle lancering van haar eigen import van Mediterrane planten tijdens de Voorjaarsbeurs, presenteerde GROEN-Direkt ook op de Najaarsbeurs een groot assortiment mediterrane planten zoals kruiden en struiken. “We zijn zeer tevreden met onze keuze om het heft in eigen hand te nemen voor deze productgroep. Tegelijkertijd houden we ons assortiment en onze logistieke prestaties scherp in de gaten. De omzet en de reacties op de monsterpresentatie op deze beurs geeft vertrouwen richting volgend voorjaar”, vertelt Hans Cok, adjunct-directeur van GROEN-Direkt.
 2. Markt staat niet stil
  Volgens Cok komt de tuinplantenmarkt na 3 turbulente jaren, met zowel tekorten als overschotten, in een rustiger vaarwater. “De Najaarsbeurs liet zien dat vraag en aanbod behoorlijk in balans zijn. Dit is gezond voor zowel de kweker als inkoper.” Dit betekent volgens hem niet dat de markt stilstaat. “De verkopen deze beurs zijn beduidend beter dan de editie van vorig jaar. Toen zorgden politieke en economische onzekerheden voor voorzichtigheid bij consumenten en ook bij inkopers. Omdat de verkopen via de webshop nog doorlopen kunnen we de balans nog niet exact opmaken, maar we verwachten uit te komen op een hogere omzet van 15 tot 20% ten opzichte van de Najaarsbeurs 2022. Daar zijn we dik tevreden over”, aldus Cok. 

  3. Kick-off kerstbomenseizoen
  Traditiegetrouw gaf GROEN-Direkt tijdens de Najaarsbeurs het startsein voor de exclusieve voorverkoop van kerstbomen. Naast 500m2 aan soort- en maatcombinaties van kerstbomen was er volop aandacht voor alle benodigdheden voor de kerstboomverkoop. Met de verwachting dat het een goed kerstbomenseizoen gaat worden, lieten inkopers en handelaren zich niet weerhouden door de zomerse temperaturen en profiteerden van mooie voorverkoopprijzen.
 3. Nieuw: eerste editie Green Retail Awards

Tijdens de beurs vond de eerste editie van de Geen Retail Awards plaats. Op drie plekken werden de inzendingen voor de keuringen ‘Beste KVBC Nieuwigheid’, ‘Beste Marktinnovatie’ en ‘Bezoekersfavoriet’ getoond. De specialisten van de KVBC verkozen ‘Diervilla splendens’ van Vakplant BV tot beste noviteit. De beste marktinnovatie werd beoordeeld door een internationale jury. Van de 16 zeer uiteenlopende aanmeldingen werd ‘Precious Earth (Mossen)’ van Vof de Leeuw den Engelsen tot winnaar bekroond en krijgt daarmee een podium in de Intratuin. Voor de ‘Bezoekersfavoriet’ konden de beursbezoekers met groene ballen hun stem uitbrengen. ‘Hydrangea paniculata LIVING LITTLE ROSY®’ van Hinrichs Pflanzen was bij uitstek de favoriet van deze Najaarsbeurs.

GROEN-Direkt Beurskalender 2024

 • Voorjaarsbeurs: dinsdag 6 februari en woensdag 7 februari 2024
 • Najaarsbeurs: woensdag 21 augustus en donderdag 22 augustus 2024
 • Adres: Noorwegenlaan 37, 2391 PW Hazerswoude, Nederland
 • Beurskalender: het volledige beursoverzicht is te vinden op de website
 • Webshop: het volledige aanbod is ook beschikbaar via de webshop

 

Over GROEN-Direkt


GROEN-Direkt brengt als grootste groene marktplaats van Europa al 25 jaar vraag en aanbod van tuinplanten bij elkaar. Door de combinatie van 30 monsterbeurzen per jaar én een webshop met actuele monsterfoto’s kan bij GROEN-Direkt het hele jaar door een zeer breed en actueel assortiment tuinplanten ingekocht worden. Hiervoor werkt GROEN-Direkt nauw samen met 500 gespecialiseerde kwekers in de Boskoopse regio, maar ook ver daarbuiten. Sinds 2022 maakt GROEN-Direkt onderdeel uit van Green Retail Events, de beursorganisator van de PLANTARIUM|GROEN-Direkt beurs.