De 10 meest bijzondere nieuwsfeiten van 2022 in Noord-Holland Noord

Ook in 2022 is er weer veel gebeurd in het werkgebied van Greenport Noord Holland Noord. Van baanbrekende innovaties en verduurzaming tot opmerkelijke samenwerkingen en prijswinnende ondernemers. In dit overzicht zetten we de belangrijkste nieuwsfeiten nog eens op een rij. 

1. Prijswinnaars geven glans aan de sector

Op het gevaar af dat we iemand vergeten, willen we op deze plaats toch een aantal prijswinnaars eruit lichten. In de eerste plaats is dat Green Simplicity. Het bedrijf uit Andijk werd tijdens het Ondernemersgala uitgeroepen tot de ‘groeiparel’ van West-Friesland. Green Simplicity ontwikkelt ledoplossingen waarmee kwekers en veredelingsbedrijven zelf op een duurzame en efficiënte wijze aan de slag kunnen. De jury roemde het bedrijf van Wessel van Paassen om het ‘meer dan waar maken’ van de belofte van 5 jaar geleden. 

Nog een prijswinnaar uit Andijk. Bas Karsten van Rainbow Colors mocht van de gemeente Medemblik de award voor ‘Meest Duurzame Ondernemer’ in ontvangst nemen. Waar de meeste glastuinbouwers bezig zijn om hun aardgasverbruik zoveel mogelijk te reduceren, is Rainbow Colors al helemaal van het aardgas af. Bas is volgens de jury dan ook ‘een voorbeeld voor de branche en een bron van inspiratie voor andere ondernemers’.

Niels Kreuk, ook al uit Andijk, wist de landelijke schijnwerpers op zich gericht met een van de vier nominaties voor de prestigieuze Tuinbouw Ondernemers Prijs. Volgens de vakjury is Niels Kreuk b.v.een bedrijf dat op succesvolle manier is getransformeerd tot een duurzame en innovatieve tulpenkwekerij met lef en durf; een echte pionier van het tulpenvak. Naast de meerlagenteelt zijn de laatste jaren ook innovaties doorgevoerd in de bewaring van bollen. 

 

2. Kennisdag Smart Farming

Pricisietechnologie en dataverzamelen zijn enkele technieken die centraal staan in het programma Smart Farming. Eenmaal per jaar delen we de ervaringen tijdens de Kennisdag Smart Farming. Na een jaar afwezigheid vanwege corona konden we dit jaar eindelijk de koppen weer bij elkaar steken om ervaringen te delen en kennis te nemen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van hightech- en dataoplossingen. Lees hier het verslag. TIP: Wil je de Kennisdag Smart Farming komend jaar niet missen? Reserveer dan hier alvast voor de Kennisdag Smart Farming 2023.

 

3. Agrarische jongeren hebben vertrouwen in toekomst

Ondernemen is ook topsport, zeker in de huidige agrarische sector. Zien jonge agrarisch ondernemers het nog wel zitten om tijd en energie te steken in deze bedrijfstak? Het antwoord klonk overtuigend uit de mond van vijf jonge ondernemers tijdens de Greenport NHN conferentie ‘Ondernemen met Toekomst’. Ja, er zijn ‘grote uitdagingen’ en het is zeker niet makkelijk. Maar het vertrouwen overheerst. De nieuwe generatie beschikt over een enorme dosis veerkracht. Al hebben ze één wens: de overheid moet met duidelijk beleid komen, zonder al te veel wijzigingen. 

4. Koninklijke VeZet klaar voor verdere groei

Al jaren een van de parels in de kroon van Greenport NHN: Koninklijke Vezet, Europa’s grootste op het gebied van gemaksgroente, gesneden fruit, salades en koelverse maaltijden. Wekelijks komen hier meer dan zes miljoen versproducten uit de ‘keuken’. En de rek is er nog lang niet uit in Warmenhuizen. Binnen tien jaar wil Vezet volledig CO2-neutraal zijn met dubbele productie. Bij die groeiambities hoort een passend hoofdkantoor en dat is er nu. De feestelijke ingebruikname was op dinsdag 21 juni.

5. Samenwerking InHolland Smart Farming

Het project Smart Farming NHN is gericht op het verduurzamen van verschillende vormen van groente- en fruitteelt door het gebruik van data. We zijn er trots op dat Hogeschool Inholland hierbij is aangehaakt. De opleider brengt kennis in op het gebied van  dataverzamelen, -analyse en robotica. Concrete projecten waar studenten in nauwe samenwerking met agrariërs aan werken, zijn het automatisch oogsten van broccoli en snoeien van perenbomen. Een mooi voorbeeld van hoe bedrijfsleven en onderwijs elkaar in de praktijk kunnen versterken.

6. Vonk omarmt Farming Simulator

Het begon als een challenge om bezoekers tijdens Floriade Expo 2022 te laten kennismaken met de agrarische bedrijfstak en eindigde als een vernieuwend educatief project dat zo goed als zeker een vaste plek gaat krijgen in het onderwijsaanbod van groene opleider Vonk (voorheen Clusius College). Ziedaar in één regel wat er gebeurde rond de Farming Simulator Challenge, die we in samenwerking met LTO en de provincie Noord-Holland hebben uitgerold. Los van de warme ontvangst door Vonk hebben tientallen scholengemeenschappen in de regio (basis- èn voortgezet onderwijs) het afgelopen jaar kennisgemaakt met de Farming Simulator, wat veel enthousiaste reacties opleverde.

7. Agrarische sector staat er goed op in Washington Post

De Washington Post toont zich in een groot artikel zwaar onder de indruk van de innovatieve agrisector in Nederland. Mooi om te lezen. Maar extra leuk dat zoveel agrobedrijven uit Noord-Holland Noord in het stuk aan bod komen. Uiteraard de hightech zaadbedrijven, maar ook diverse andere bedrijven. Een bewijs van de innovatiekracht van de sector in deze regio!
Gemist? Lees hier het complete artikel.

8. Aardwarmte biedt Agriport extra verwarming

Met de huidige gasprijzen is het extra urgent om te verduurzamen. Op Agriport maken ze hier werk van door te investeren in aardwarmte. Aardwarmte wordt al sinds 2013 gewonnen op Agriport, om de afhankelijkheid van gas en de uitstoot van CO2 te verlagen. Het biedt een enorme potentie als duurzame energiebron. ECW realiseert nu een 4de doublet op Agriport. De productie en het gebruik van duurzame warmte op Agriport was trouwens nog nooit zo hoog als afgelopen jaar. Het heeft een gasbesparing van circa 40% ten opzichte van 2020 opgeleverd. Lees hier.

9. Zoetwaterboeren tegen verdroging en verzilting

Natuurlijk zijn we trots op al onze projecten. Maar deze heeft een extra warm plekje in ons hart. Waarom? Nou, omdat we met Zoetwaterboeren een belangrijk en zeer actueel doel nastreven, namelijk het tegengaan van de effecten van verdroging en verzilting. Maar ook omdat dit project laat zien hoe samenwerking aan de basis staat van innovatie in de agrosector. De kick-off van Zoetwaterboeren was in augustus op het akkerbouwbedrijf van Klaas Schenk.
Rond dit project hebben we een aantal verdiepende video’s gemaakt. Een playlist met de video’s kun je hier bekijken.

10. Chillen met Boer Ayoub

In Noord-Holland zijn we als het om agrarische vernieuwing gaat koplopers in de wereld. Maar wat gebeurt er precies achter de deuren van agrarische bedrijven? Om dit zichtbaar te maken voor een breed publiek zochten we de samenwerking met Boer Ayoub. Op onbevangen wijze stapt Ayoub binnen bij bedrijven en gaat op zoek naar antwoorden over de productie van ons dagelijks voedsel. Het resultaat is een vierdelige serie die werd uitgezonden bij NH Media (Expeditie Noord-Holland). GreenportNHN leverde een bijdrage aan aflevering 2, die liefst 120 duizend keer werd bekeken.

Aflevering gemist? Terugkijken kan hier