Certificaat voor deelnemers eerste Groen Inclusief Deal

De deelnemers van de eerste VHG Groen Inclusief Deal hebben donderdag 7 april hun certificaat ontvangen. Deze ‘nieuwkomers in Nederland’ zijn 13 weken geleden begonnen aan hun opleidingstraject voor een baan in het groen. Met dit certificaat op zak gaan ze werkervaring opdoen bij een aantal van onze leden in de regio Amsterdam. Onze vereniging organiseert dit project als pilot, in samenwerking met Project 8 voor de organisatie en NewBees voor de begeleiding van deelnemers en werkgevers.

Het doel van de Green Inclusief Deal is om statushouders een duurzame arbeidsrelatie te bieden in de groenbranche. Daarmee willen we een bijdrage leveren aan het verminderen van de personeelstekorten in de branche. Het project omvat begeleiding, extra scholing in de Nederlandse taal én een goede inwerkperiode. Als pilot is gekozen voor de regio groot Amsterdam. Het is de bedoeling ook elders in Nederland nieuwkomers op deze manier te laten instromen.

Opleidingstraject

De eerste groep deelnemers bestaat uit nieuwkomers uit Eritrea, Afghanistan, Syrië, Tibet, Rusland, Iran en Palestina. De afgelopen drie maanden hebben ze – met behoud van uitkering – scholing gekregen in werkinstructies (onder andere veilig en gezond werken), vakinhoudelijke basiskennis, vaktaal en de Nederlandse taal. Ook hebben ze praktijklessen gevolgd, onder ander over het omgaan met gereedschappen en het verschil tussen onkruid en planten.

Docent Michiel Dechering is zeer te spreken over het enthousiasme en leergierigheid van de deelnemers. “Deze deelnemers hebben allemaal een passie voor groen en werken graag buiten. Ik gun ze dat ze nu bij de hoveniersbedrijven goed worden opgevangen en zich verder kunnen ontwikkelen in het vak.”

Aan de slag in het groen

Vanaf 11 april gaan de deelnemers 6 maanden aan de slag bij een van de deelnemende leden in de regio: Biesot Tuin en Parken, HOEK (hub Amsterdam), Nederveen Tuinen, Van der Tol en Green Spot Groenspecialisten. Dit project is voor de betrokken groenbedrijven een mogelijkheid om capabele en gemotiveerde medewerkers binnen te halen in deze tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Zij hebben dan ook de intentie uitgesproken om de nieuwkomers na de eerste 6 maanden een vervolgcontract aan te bieden.