Uw onderneming geraakt door Brexit? BAR biedt hulp

Doet u zaken met het Verenigd Koninkrijk? En moest of moet u aanpassingskosten maken door Brexit? De BAR bedrijfslevenregelingen werden meerdere keren uitgesteld, maar gaan binnenkort open: vanaf 1 november 09:00 uur kunt u aanvragen.

Het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (Brexit) had op veel Nederlandse ondernemers impact. Mogelijk nog steeds voor u. Moest u bijvoorbeeld extra kosten maken om uw personeel op te leiden, software aan te passen of om voorlichtingscampagnes op te zetten? De Brexit Adjustment Reserve (BAR) bedrijfslevenregeling komt u tegemoet.

2 regelingen

De steunregeling bestaat uit 2 delen: een regeling voor gemaakte kosten en één voor kosten die nog gemaakt moeten worden. Het gaat daarbij niet om omzetverlies, maar om kosten als:

  • opleidingen;
  • voorlichtingscampagnes;
  • ICT-aanpassingen;
  • extern advies;
  • tijdelijke inhuur van extra transportmaterieel.

U moet hiervoor onder andere kunnen aantonen dat u voor 31 januari 2020 al zaken deed met het Verenigd Koninkrijk en dat de kosten nodig waren als gevolg van de Brexit. Met de online Regelhulp krijgt u een indicatie of u voor de regelingen in aanmerking komt en voor welke modules.

Budget

Er is in totaal 218 miljoen euro beschikbaar voor de 2 regelingen: 185 miljoen euro voor de BAR Tegemoetkoming gemaakte kosten en 33 miljoen euro voor de BAR Tegemoetkoming nog te maken kosten. Wij beoordelen aanvragen op volgorde van binnenkomst, zolang er budget beschikbaar is.

EU-Handelsprogramma

Naast de 2 steunregelingen is er ook een EU-Handelsprogramma om uw onderneming minder afhankelijk te maken van het Verenigd Koninkrijk. Met behulp van workshops, programma’s en andere activiteiten vergroot u uw kansen om succesvol zaken te doen in andere landen. Kijk voor meer informatie op EU-Handelsprogramma.

Meer weten?

Lees meer op Brexit Adjustment Reserve (BAR).