Brabantse boomkweker houdt coronasteun

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (minister) de coronasteun van een boomkweker ten onrechte heeft ingetrokken. De kweker had de subsidie gekregen aan de hand van zijn eigen opgave van zijn omzetverlies door de coronamaatregelen. Hij kreeg ook een voorschot uitbetaald. 
 
Vervolgens bleek dat zijn omzetgegevens niet voldeden aan de wettelijke eisen. Daarom meende de minister dat hij toch geen recht had op de subsidie en vorderde hij het betaalde voorschot terug.
 

Het CBb oordeelt dat de boomkweker daardoor onevenredig wordt benadeeld. Er zijn namelijk bijzondere omstandigheden. De boomkweker is zijn bedrijf tien jaar geleden begonnen na een ongeval, waarbij hij hersenletsel opliep. Zijn kwekerij is ingericht naar wat hij nog aan werk kan doen met zijn handicap. Hij zou juist in het voorjaar van 2020 ruim de helft van de geteelde planten aan afnemers leveren. Daar zat zeven tot tien jaar werk in. Maar door de coronamaatregelen viel de vraag weg en moesten de planten vernietigd worden. In plaats van bijna 200.000 euro aan omzet leverde de oogst hem maar 1.100 euro op.

Dit betekent dat de kweker recht houdt op de subsidie en dat hij het voorschot niet hoeft terug te betalen.

Deze uitspraak is definitief, het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) is de eindrechter in deze zaak. De volledige uitspraak is via onderstaande link te raadplegen. Bij verschil tussen dit persbericht en de volledige uitspraak is laatstgenoemde beslissend.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Celeste de Wit, afdeling persvoorlichting, tel. 06 228 12976 of 088 362 3910.