First Lady Jill Biden doopt eigen tulp

 Woensdag 5 april jl. heeft First Lady Dr. Jill Biden haar eigen tulp gedoopt. De ceremonie vond plaats in de residentie van de ambassadeur in Washington DC. De tulp is ontwikkeld door Hobaho by Dümmen Orange en beschikbaar gesteld door Remarkable Tulips. De doop was op uitnodiging van Royal Anthos en de Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten, de heer André Haspels.

Na een welkomstwoord door de ambassadeur, stond Anthos-voorzitter Henk Westerhof stil bij de bijzondere relatie tussen de Nederlandse bloembollensector en de Verenigde Staten. Die dateert uit 1951. In dat jaar tekenden Royal Anthos, het ministerie van LNV en het United States Department of Agriculture een overeenkomst waarmee het zogenaamde Pre Clearance Programma van start ging. Dit programma borgt de kwaliteit en de gezondheid van bloembollen en vaste planten: enerzijds door strikte normering voor ziekten en plagen en anderzijds doordat Amerikaanse en Nederlandse inspecteurs gezamenlijk al in Nederland fytosanitaire inspecties uitvoeren.

Populariteit tulp in VS groeit

Onder het Pre Clearance Programma worden jaarlijks zo’n 1 miljard bloembollen geëxporteerd. Tulpen hebben daarin met 45% verreweg het grootste aandeel, gevolgd door lelies, hyacinten, gladiolen en narcissen. Westerhof vertelde dat de populariteit van de tulp in de Verenigde Staten groeit. Hij memoreerde aan de American Flower Bulb Day op Union Square in San Francisco, die Royal Anthos voor de vijfde keer organiseerde. Maar liefst 30.000 belangstellenden kwamen op 5 maart jl. op dit evenement af om in een grote pluktuin een bos tulpen te plukken.

Unieke tulp

De Jill Biden tulp is beschikbaar gesteld door Remarkable Tulips, die tijdens de bijeenkomst vertegenwoordigd werd door Foeke Gardenier, directeur van Hobaho by Dümmen Orange. Na de ceremonie informeerde hij de First Lady over de verschillende details van deze unieke gefranjerde oranje tulp met licht glinsterende schakeringen.