8.750 bezoekers Biobeurs 2023

De Biobeurs, de jaarlijkse beurs van de biologische sector, die voor het eerst plaatsvond in de Brabanthallen in Den Bosch heeft met 8.750 bezoekers een een recordaantal mensen getrokken. De beurs werd geopend door Guido Landheer, directeur Europees, Internationaal en Agro-economisch beleid bij ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit met een toelichting op het Actieplan biologisch. Op de beurs werden o.a. de nieuwe biologische areaal cijfers 2022 bekend gemaakt: 4,4% biologisch areaal, werd het catering convenant voor Brabantse bedrijven ondertekend, maakte HAK bekend volledig over te gaan op biologisch én won Lidl’s ‘Drie sterren Beter Leven keurmerk kaas’ de bio-productverkiezing. 

Met meer dan 200 kennisexperts, 100 kennissessies, een goed gevuld streekplein vol lokale producten, gedreven ondernemers, een biologisch diner voor 250 mensen en een recordaantal bezoekers kan branchevereniging Bionext alleen maar tevreden zijn: “De samenkomst van de sector is altijd fijn, maar dit jaar in het bijzonder na twee lange corona jaren. Alle sector ontwikkelingen, HAK die volledig overstapt op biologische teelt, een veelheid aan innovaties en ware pioniers die het podium betreden. Het stemt ons ontzettend positief in de versnelling naar duurzame landbouw en het realiseren van 15% biologisch areaal,” aldus Michaël Wilde, directeur van Bionext.

De Ekoland Innovatieprijs ging dit jaar naar akkerbouwer Cornelis Mosselman, die radicaal investeert in bodemkwaliteit en biodiversiteit op zijn bedrijf van 45 hectare in het Zuid-Hollandse Ooltgensplaat. Daar onderzoekt en versterkt hij het bodemleven en ontwikkelt hij strokenteelt.

Dat de beurs in Brabant plaatsvond is geen toeval, de provincie zet flink in op verduurzaming. Gedeputeerde Elies Lemkes-Straver besprak op de beurs haar ambities voor een duurzame toekomst van de landbouw en voedselketen in Brabant. Het gastvrije welkom in Brabant maakt dat ook volgend jaar de beurs zal plaatsvinden in de Brabanthallen in Den Bosch en wel op 17 en 18 januari 2024.