Bemonstering van zaden

Iedereen is in het dagelijks leven bezig met bemonsteren. U proeft bijvoorbeeld op de markt een heerlijk stuk meloen en besluit daarna een meloen te kopen. Bemonsteren is het nemen van een beslissing op basis van een beperkte hoeveelheid informatie. U kon immers onmogelijk alle meloenen proeven!

Tijdens deze opleiding verkent u de verschillende stappen in het bemonsteringsproces en alle aspecten die van belang zijn bij het nemen van een monster. U leert hoe u een betrouwbaar representatief monster neemt volgens het monsternameproces en de richtlijnen van NAL (Naktuinbouw Authorized Laboratories). 

Voor wie?
Deze opleiding is bedoeld voor (nieuwe) medewerkers die betrokken zijn bij of zelf monsters nemen van zaad. Ook voor mensen met jarenlange ervaring kan het verfrissend zijn om met een kritische blik naar het eigen bemonsteringsproces te kijken en kennis en vaardigheden uit de opleiding mee te nemen naar de eigen praktijk.

Na het positief afronden van de opleiding Bemonstering van zaden bent u erkend monsternemer in het kader van NAL.

Bij het uitvoeren van deze Naktuinbouw opleidingen staat uw gezondheid en die van de trainers en medewerkers voorop. De richtlijnen van het RIVM zijn hierbij leidend. Naktuinbouw verwelkomt u (nog steeds) graag op locatie met naleving van het speciale Coronaprotocol Opleidingen. De opleidingsgroepen zijn verkleind om 1,5 meter afstand te kunnen houden. Van uw kant vraagt Naktuinbouw begrip voor de maatregelen én een passende houding.

Duur
Twee ONLINE dagdelen (2×2 uur), gevolgd door een praktijkexamen van ca. 2 uur.

Het praktijkexamen (1×2 uur) vindt plaats in Naktuinbouw’s Variety Center. De 1,5 meter afstand maatregel wordt in acht genomen.

Datum
Theorie online: 
Deel 1: 12 januari 2022, tijdsindeling volgt t.z.t.
Deel 2: 13 januari 2022, tijdsindeling volgt t.z.t.
(in groepjes van 4 personen)
Praktijk:
Bij Naktuinbouw in Roelofarendsveen op 19 januari 2022.
Roosterindeling nog niet bekend.
(in groepjes van 2 á 3 personen)

Programma
Onderwerpen in deze opleiding zijn:

  • Fasen in het bemonsteringsproces
  • Bemonsteringstechnieken
  • Het maken van keuzes
  • Gebruik gereedschappen
  • Bemonsteringsfouten
  • Nemen van een betrouwbaar, representatief monster volgens NAL-richtlijnen
  • Nemen van a-selecte monsters
  • Verpakken en verzenden van monsters
  • Praktijkexamen

Theorie wordt afgewisseld met praktijkopdrachten. U wisselt kennis en ervaring uit over het verbeteren van de kwaliteit en betrouwbaarheid van een zaadmonster.