Belofte ingelost: bomen geplant

Op donderdag 2 februari plantte wethouder Annemiek van Loon de laatste van 1.000 jonge bomen, hybride noot, in het bos van Gemeente Epe. Dit deed zij samen met Maarten Willemen voorzitter van PEFC Nederland. Deze bomen zijn eerder toegezegd door PEFC Nederland.

 

“Aanleiding voor het planten van de bomen was de belofte van PEFC om voor elke deelnemer van onze PEFC jaarbijeenkomst november jl. in ieder geval een 3-tal bomen te planten”, aldus Maarten Willemen. De belofte is meer dan ingelost er zijn in het Epese bos op de Veluwe 1.000 jonge bomen geplant. De laatste boompjes, hybride noot – een kruising van de zwarte noot en de walnoot -, werden geplant door Annemiek van Loon, wethouder van de Gemeente Epe en Maarten Willemen, voorzitter van PEFC Nederland.

 

Goed voor de bodem en klimaatbestendig

Eén van de belangrijkste opgaven van het gemeentelijk Bosbedrijf is het duurzaam in stand houden van het mooie bos en het optimaliseren van zijn vele functies. In de afgelopen tientallen jaren is er al hard gewerkt om de bodems van de gemeentebossen gezonder en vochthoudender te maken en de biodiversiteit van de bossen te verhogen.Wethouder Annemiek van Loon: ‘’Voor het duurzaam in stand houden van het bos en verbeteren van zijn vele functies, is ver vooruit kijken nodig. Denken in bomentijd noemen we dat.’’ Bosbouw met houtoogst is een van de functies van het bos. Afgelopen jaren is er hard gewerkt om  de gemeentebossen te verrijken met een meer divers bomenstand. De volgende stap is om de bossen nog meer klimaatbestendig te maken door het aanplanten van loofbomen. Dat noemen we verloofing. Sinds eind vorig jaar worden diverse boomsoorten geplant die diep wortelen en met hun blad een belangrijke bijdrage leveren aan het verbeteren van de Veluwse bodem die vrij zuur en arm is. De nieuw aan te planten bomen kunnen bovendien goed tegen drogere en warmere weersomstandigheden. ‘’Het investeren in een gezonde bodem is niet alleen van belang voor de houtoogst, het zorgt er ook voor dat de bosbodem als een spons werkt en meer water kan vasthouden waardoor de bomen beter groeien en meer kunnen verdampen. Zo helpen de bossen ook om de verdroging tegen te gaan’’, aldus Annemiek van Loon.

 

Duurzaam

PEFC, Programme for the Endorsement of Forest Certification is het internationale keurmerk voor duurzaam bosbeheer, hout(producten) en papier. Hout en papier met het PEFC-keurmerk komt uit duurzaam en sociaal beheerde bossen. In 2017 kreeg Epe als eerste Nederlandse gemeente het PEFC keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Om het PEFC keurmerk te ontvangen, moet aan verschillende punten worden voldaan. Zoals het verbeteren van de leefomgeving van planten en dieren (biodiversiteit).