Basrijs machines in de boomkwekerij

Al ruim 20 jaar worden de diverse schijfplanters van Basrijs ingezet in de boomkwekerij. Met name de 4 rij-ige plantmachine voor bos- en haagplantsoen met rijenfrees en flexibele RVS plantschijven met een diameter van 100 cm (PE100) wordt veel toegepast.

Daarnaast is er de variant met een vaste schijf in combinatie met een rubberen schijf van 70 cm (PE70). Een veel gebruikte machine voor klein plantmateriaal. Bij dit model is er ook een optie om houders aan de schijf te monteren om pluggen te planten.

Foto 1: Planten van pluggen met schijfplantelement PE70 met houders

Voor langer plantmateriaal is er de 3 rij-ige plantmachine met flexibele RVS plantschijven met een diameter van 120 cm (PE120).

Sinds enkele jaren is er ook een model met flexibele RVS plantschijven van 80 cm (PE80). Met deze uitvoering is het mogelijk om 5 rijen bos- en haagplantsoen op een rijafstand van 25 cm te planten. Tevens is de machine geschikt voor klein plantmateriaal.

Om het stroppen voor de plantkouters te voorkomen worden er meestal schijfkouters gemonteerd. Het is echter ook mogelijk om bij de modellen PE70 en PE80 te werken met een sleuvenschijf direct voor elk plantelement.

Basrijs maakt ook rijenbemesters. Afhankelijk van de te strooien meststof zijn er verschillende  doseerunits leverbaar. Deze kunnen zowel mechanisch via een loopwiel of hydraulisch door de tractor aangedreven  worden. Diverse uitvoeringen zijn mogelijk

Foto 2: 3-Beds rijenbemester

Sinds kort heeft Basrijs ook een “kuilplanter” in haar programma. Dit is een plantmachine voor het inkuilen van gerooid bos- en haagplantsoen.  

Foto 3: Plantmachine voor het inkuilen

Daarnaast heeft Basrijs nog andere machines in het programma voor de boomkwekerij zoals: plastic-leggers, zaaibedcombinaties en plantenrooiers, zie www.basrijs.nl.