Bas werkt mee aan jongerendag: ‘Vak is breder dan poten in grond’

Bas Hoogeveen is één van de Boskoopse jongeren die meewerken aan de jongerendag 2023 in Boskoop. Hij vindt het belangrijk om jongeren te inspireren voor het vak en er een bredere kijk op te ontwikkelen. Bas (27) is zoon van Siem Hoogeveen, oprichter en eigenaar van Hoogeveen Plants. Het bedrijf is gespecialiseerd in het kweken en vermarkten van visueel aantrekkelijke tuinplanten in pot en container: klimplanten, biologische fruitplanten, bamboe, grassen, varens, Helleborus en Agapanthus. De productie vindt plaats op 52 ha verspreid over 14 locaties, en het bedrijf telt meer dan 80 medewerkers. Sinds januari is Bas operationeel coördinator.

Wat houdt de functie in?
„Ik zorg ervoor dat het afleveren volledig gestroomlijnd kan verlopen. Er zijn altijd verbeterpunten bij het afleveren van kwaliteit, aantallen enzovoort. Onze planten vertrekken vanuit 5 vestigingen: klimplanten vanuit de hoofdlocatie in Hazerswoude-Dorp, Agapanthus vanuit de nieuwe tuin daar, bio-fruitplanten vanuit de Oude Wijk, Helleborus vanuit Zevenhuizen, en bamboe, grassen en varens vanuit Bleiswijk.”

Welke opleiding heb je gevolgd?
„Eerst technische bedrijfskunde, maar toen wist ik nog te weinig wat ik precies wilde. Die opleiding ben ik gestopt, waarna ik een half jaar bij mijn vader en bij andere bedrijven in het Boskoopse ging werken. ‘Mijn toekomst zie ik toch wel in de boomkwekerij’, dacht ik toen, waarna ik Bedrijfskunde en agribusiness ging studeren aan de HAS in Den Bosch. Hiervoor heb ik onder andere bij Lemkes stage gelopen. En ook in China; dat was een super-ervaring!”

Wat heb je in China gedaan?
„Wij gingen Clematis in China verkopen, via tuincentra en online. De planten werden daar eerst nog 8-10 weken opgezet, om te wennen aan het klimaat. Dat heb ik daar begeleid. Als je voor het eerst naar China gaat, weet je echt niet wat je te wachten staat. Het was heel bijzonder. Ik was in een stadje de enige westerling; elke dag werd ik wel op de foto gezet!”

En na de HAS het ouderlijk bedrijf in?
„Nee, ik heb eerst nog 2,5 jaar bij OZ Planten in De Kwakel gewerkt, als inkoper en kwaliteitscontroleur. Daar heb ik het stroomlijnen van afleveren richting klanten en groothandel geleerd.”

Je hebt een bredere kijk op het vak gekregen?
„Ja, dat hebben mijn ouders ook gestimuleerd. Als je in de buitenwereld vertelt dat je in de boomkwekerij werkt, heeft men vaak vooroordelen: poten in de grond, onkruid rapen. Maar het vak houdt zoveel meer in, als je alleen al naar ons interne logistieke proces kijkt, met onder andere een uitzetrobot en bufferbanden.”

Dat laat je op de jongerendag zien?
„Heel graag. De boomkwekerij is een fantastische sector om in te werken. Werken met levende producten is ook uitdagend. Bij ons werken best veel jongeren, dat is super leuk. Maar niet ieder bedrijf heeft jongeren in dienst; ik was op een bedrijf de enige jongere. Het is belangrijk om jongeren te inspireren om in het groen te werken en te blijven.”

De Landelijke Jongerendag Boomkwekerij 2023 vindt vrijdag 8 september plaats bij Hoogeveen Plants, en aangrenzend Groen-Direkt en Hebe Center Holland (Van Lint). Jongeren (16-35 jaar) kunnen zich aanmelden voor gratis deelname, via deze link:

https://www.lto.nl/landelijke-jongerendag-boomkwekerij/

LTO Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen organiseert het event, met steun van Colland Arbeidsmarkt en Greenport Boskoop.