Als agrarisch ondernemer minder stikstof uitstoten

Met de aanpak piekbelasting wil het kabinet de stikstofneerslag op Natura 2000-gebieden snel verminderen. Wilt u als agrarisch ondernemer hieraan bijdragen? Op deze pagina vindt u een overzicht van uw mogelijkheden nu en de komende tijd: beëindigen, verplaatsen, omschakelen, innoveren en extensiveren. Welke keuze u ook maakt.

Eerst uw stikstofneerslag berekenen

Om een goed beeld van uw mogelijkheden te krijgen, moet u eerst weten hoe groot uw stikstofneerslag is op Natura 2000-gebieden (ook wel stikstofdepositie genoemd). Ook moet u weten of deze stikstofneerslag boven de drempelwaarde van de Lbv of de Lbv-plus uitkomt. Komt uw stikstofneerslag boven de drempelwaarde van de Lbv-plus? Dan valt u onder de aanpak piekbelasting en kunt u gebruikmaken van extra regelingen. U berekent het anoniem met de AERIUS Check.

Persoonlijke ondersteuning zaakbegeleider

Denkt u na over beëindigen van uw veehouderij? Of over andere mogelijkheden zoals omschakelen of verplaatsen? Zo’n keuze voor de toekomst kan ingrijpend zijn. Zeker als uw bedrijf al generaties in de familie is. Als u wilt, kunt u daarbij persoonlijke ondersteuning krijgen van een zaakbegeleider. Dat is vrijblijvend en kost u niks.

Gesprekken over uw toekomst

Of u nu onder de aanpak piekbelasting valt of niet, de gesprekken met de zaakbegeleider gaan over uw mogelijkheden voor de toekomst. Bij u aan de keukentafel. Uw wensen en vragen zijn het uitgangspunt. Die kunnen gaan over zakelijke onderwerpen maar ook over uw persoonlijke situatie. De zaakbegeleider luistert, denkt mee en brengt mogelijkheden in beeld. Samen gaat u op zoek naar de best passende keuze voor de toekomst. Net zolang als u wilt.

Waarom een zaakbegeleider?

Een zaakbegeleider is een vast contactpersoon vanuit de overheid, voor veehouders uit alle provincies. Hij heeft brede ervaring in de agrarische sector en kent de weg binnen de landelijke overheid, provincies en gemeentes. De zaakbegeleider geeft u alle informatie en ondersteuning die u nodig heeft. Zodat u de juiste keuze kunt maken voor uw toekomst.

Gebruik gegevens

Om u zo goed mogelijk te helpen, heeft de zaakbegeleider gegevens van u en uw bedrijf nodig. Wilt u de volledige lijst van gegevens zien die de zaakbegeleider kan gebruiken? En wat die ermee doet? Bekijk dit document: