Aardappelhandel E. Groeneweg & Zn. kiest voor unieke oplossing

Aardappelhandel E. Groeneweg & Zn. uit Oudewater levert aardappelen in de door de klant gewenste verpakking en hoeveelheid. Het familiebedrijf kent niet alleen de groenteboer om de hoek als klant, maar ook het horecabedrijf en andere grotere afnemers. Zo is er sinds kort de friet- en salade-industrie bijgekomen. Aan deze relaties levert Groeneweg zoete aardappelen inclusief de op- en overslag.

Zoete aardappel vraagt om delicate aanpak

De levering van de zoete aardappelen vraagt om een delicate aanpak. Het product is vrij kwetsbaar en de klant ontvangt liever geen breukschade. De aardappelen komen in grote palletdozen binnen. Tussentijdse opslag in bunkers en belading via transportbanden is vanwege de extra handeling en breukkans uitgesloten. Als de vrachtwagen komt, worden de dozen boven de laadbak leeg gekiept. Zijwaarts roterende palletklemmen missen het bereik om de wagen vanaf één zijde netjes vlak af te vullen. Door hun vorm rollen de zoete aardappelen slecht op hun plek en dat zorgt voor een extra handicap. Er is echter onvoldoende ruimte om vanaf twee zijden te werken.

Elektrische aandrijving is een must binnen de voedingsmiddelenindustrie

Bij Vegniek vond Groeneweg een klem die voorover kan kantelen en daarbij de last ook nog eens 1,5 meter naar voren beweegt. Zo komt het kwetsbare product met minimale handling netjes in het midden van de laadbak terecht en kan het bedrijf vanaf één zijde veilig werken. De bestaande Jungheinrich 3 tonner is echter te licht voor de gewichtscombinatie van 1.500 kg van klem plus lading. Ook is de hefhoogte van 4.70 meter net te krap. Een jong gebruikte Jungheinrich heftruck EFG 535k met 5 meter mast bracht uitkomst. De elektrische aandrijving van beide heftrucks is een must binnen de voedingsmiddelenindustrie.

Productuitval gereduceerd tot 1%

Met de elektrische heftrucks van Jungheinrich kan Groeneweg snel, makkelijk en gecontroleerd de wagens beladen met 30 ton zoete aardappelen. Een doos weegt 600 kg dus zijn er 50 stuks nodig voor één wagenlading. De 3 tonner brengt de dozen vanuit de opslag naar buiten, waarna de EFG 535k ze één voor één boven de wagen leeg kiept. Dankzij de cabine kan het bedrijf bij elk weertype werken. De methode van het kiepen zorgt bij de klant voor een productuitval van slechts 1% terwijl bedrijven die vanuit een bunkeropslag werken tot 6% uitval kennen. De vraag naar de diensten van de Aardappelhandel E. Groeneweg & Zn. neemt mede daardoor gestaag toe.