500ste bedrijf behaalt het Groenkeur-certificaat

Op maandag 31 oktober is het bedrijf Meijns Grondverzet & Groenvoorziening uit Krommenie de 500ste deelnemer als bedrijf van Stichting Groenkeur bezocht. Marijn Meijns ontving de duurzame plantenbox van Groenkeur als presentje uit handen van Groenkeur-directeur Dick Oosthoek.

 

In 2003 is Stichting Groenkeur opgericht om de ErkenningsRegeling Hoveniers van de VHG te gaan beheren. Gestart als een label voor hoveniers is het uiteindelijk doorgegroeid naar een geaccrediteerd keurmerk dat door veel aanbestedende diensten wordt ingezet om de kwaliteit van aannemers te selecteren voor projecten in de groenvoorziening, boomverzorging en dak- en gevelbegroening. Door de jaren heen is daar ook het productcertificaat duurzame boomkwekerijproducten bij gekomen en de richtlijn Kleurkeur voor ecologisch bermbeheer. De stichting beheert ook een aantal persoonscertificaten met ruim 3000 geregistreerde personen. In 2023 worden de richtlijnen verder verduurzaamd met extra eisen op het gebied van duurzaam en circulair ondernemen.

 

Meijns Grondverzet en Groenvoorziening

De opa van de broers Meijns startte het bedrijf vanuit zijn tuincentrum als hovenier. Na het jong overlijden van hun vader nam Michiel de grondverzettak ter hand. Hij kreeg steeds meer projecten onderhanden en miste iemand op kantoor. Daarop heeft hij zijn broer Marijn gebeld, die bij andere grootgroenvoorzieners zijn sporen op het bedrijfsbureau had verdiend. Samen bouwden ze het bedrijf uit van 3 naar de huidige 15 medewerkers. Michiel is graag buiten actief, waar zijn broer Marijn de werkvoorbereiding, toezicht en afwikkeling in het vizier houdt. De derde broer Bart heeft zijn eigen bedrijf als hovenier voor met name de particuliere markt. Waar het uitkomt werken de broers samen om projecten geklaard te krijgen.

 

Tussen Alkmaar en Bennenbroek

Het bedrijf heeft zowel het certificaat groenvoorziening als boomverzorging behaald. Hiermee kan het een groot aantal projecten aan, maar nu bovenal zich zelfstandig inschrijven op aanbestedingen in de regio tussen Alkmaar en Bennenbroek. Een mooi werkgebied met voldoende uitdagingen en mogelijkheden voor groei. De broers proberen elk jaar vanuit hun flexibele schil nieuwe medewerkers aan te trekken; zo weten ze gestaag in omvang te groeien. Ze kijken ook naar duurzaam werken, maar wel met de Noord-Hollandse nuchterheid. Het moet allemaal wel passen en rond te rekenen zijn, zo weten ze echter ook heel goed op hun klantvragen in te spelen. Ook hier zien we de energiecrises terugkeren. Duurzaam ondernemen komt hoger op de agenda te staan. De schuur is van een nieuwe wand voorzien. Vanaf huis met de auto is vervangen door lopen of op de fiets en de koffiemachine staat niet meer de hele dag aan, als iedereen toch weg is. Het zijn van die kleine dingen die bij elkaar genomen toch een groot effect hebben. Hetzelfde geldt voor het niet laten draaien van machines zonder activiteit. Scheelt zomaar 10% diesel op jaarbasis en dat tikt nu hard aan.

 

 

Tevreden

Het proces om Groenkeur gecertificeerd te raken helpt het bedrijf verder te structureren in hun processen. Maar bovenal komen er mooie nieuwe opdrachten in eigen beheer binnen. Twee vliegen in één klap voor Meijns Grondverzet & Groenvoorziening.

 

Stichting Groenkeur

Groenkeur is het enige onafhankelijke keurmerk voor de groene sector in de groene buiten- en binnenruimte. Stichting Groenkeur stelt zich tot doel de kwaliteit van het vakmanschap en het duurzaam ondernemen van de groenprofessionals te bevorderen. Een Groenkeur-certificaat verzekert opdrachtgevers ervan dat de kwaliteit periodiek wordt gecontroleerd door een onafhankelijke certificatie-instelling. Bedrijven en personen die in het bezit zijn van een Groenkeur-certificaat tonen hiermee aan dat zij kwaliteit serieus nemen en dat zij voldoen aan de eisen die opdrachtgevers stellen aan geleverde diensten en producten.