Floriade

3D geprinte Burj al-Hamam steelt show op Floriade

Een van de meest opvallende objecten op de Floriade Expo 2022 in Almere wordt gepresenteerd door Qatar: een 3D geprinte moderne versie van de Burj al-Hamam. Deze ‘duiven toren’ is ontworpen door Wittteveen+Bos & de Expo Pavillion group, geprint door Saint-Gobain Weber Beamix in Eindhoven en met zijn 12,1 meter het hoogste 3D geprinte betonnen object ter wereld.

 

De Duiventoren op Floriade

De 3D geprinte Burj al-Hamam is een eerbetoon aan de traditioneel gebouwde duiventorens in Qatar en wordt gekenmerkt door zijn speciale, architectonische vorm. De toren biedt tijdens het trekseizoen een beschermende plek voor meer dan duizend duiven. Hiermee voorziet hij tegelijk in een ecologische manier van landbouw. Dankzij de slimme constructie kunnen de uitwerpselen van de duiven worden verzameld en worden gebruikt als meststof voor lokale boerderijen. Bezoekers van de Floriade kunnen ook in de toren en zodoende van dichtbij kennismaken met de 3D geprinte structuur en constructie. Aangezien vele wilde duiven inmiddels dankbaar gebruik maken van de toren is de toegang uiteraard geheel op eigen risico.


Grensverleggend design

De Burj al-Hamam is zonder stalen bewapening of gegoten beton gebouwd. De 3D geprinte constructie voorziet in een geautomatiseerde manier om het ontwerp van de torens te bouwen. Om de CO2 voetafdruk nog verder te verminderen, heeft Weber de energiebehoefte van het productieproces en de hoeveelheid materiaal flink gereduceerd. Hierdoor is voor de torens tot 60% minder CO2 uitgestoten dan bij de traditionele manier van bouwen. Op deze manier heeft de Weber Beamix betonprintfabriek de grenzen van beton printen nog verder verlegd.

Specificaties toren

Totale element: 65 pcs

Gewicht: 56 ton

Volume: 26 m3    

Print tijd: 107 uur 

3DCP mortel: W160-3D

3DCP Factory: Saint-Gobain Weber Beamix, Eindhoven      

Design: Witteveen+Bos & Expo Pavillion group

Construction Eng.: Witteveen+Bos

3DCP Eng.: Saint-Gobain Weber Beamix

Constructor: KPM3

Floriade Burj al-Hamam