32e editie van GrootGroenPlus druk bezocht

De 32e editie van vakbeurs GrootGroenPlus, die van 5 – 7 oktober in Zundert plaatsvond, is goed bezocht. Bezoekers uit 27 landen liepen langs de 235 deelnemers, die verdeeld waren over de drie gekleurde routes, samen goed voor meer dan een kilometer. Ook buiten liep het techniekterrein volledig vol. 

 

Het thema dit jaar, Gegrond, kwam goed tot uiting in onder meer de programmaonderdelen en de aankleding van de stands. Daarnaast is GGP het begin van een nieuw seizoen. Op GrootGroenPlus treft men elkaar op een informele en gemoedelijke wijze en hier wordt belangrijke informatie uitgewisseld. Dit is een must voor iedereen die betrokken is bij de boomteeltsector in Europa.

 

Prijzen en medailles

Ook dit jaar werden er weer diverse prijzen uitgereikt en medailles toegekend. Alle uitreikingen zijn digitaal terug te zien via de app, de website en het YouTube-kanaal. Op de website zijn bovendien fotoalbums te vinden. Er werden 10 medailles uitgereikt in het kader van de reguliere nieuwighedenkeuringen; 8 zilveren en 2 bronzen. Daarnaast werd er voor het eerst een Green Grand Prix gehouden, waarbij de planten via een keuring een A-, B- of C-classificatie kregen op basis van hun kweekprestatie. Ook werden er twee KVBC-awards uitgereikt voor de veldkeuringen. Tevens werden er winnaars aangewezen voor de standprijzen; de Zunderts Groen Imago Prijs, de Jac Lodders Award en de Jan van Dongen Award

 

Veel aandacht van de pers

Ook dit jaar kon de vakbeurs weer rekenen op veel aandacht van de pers. De Nederlandse pers was goed vertegenwoordigt, maar ook de internationale pers had volop gereageerd op de geheel verzorgde persexcursies. Journalisten uit onder meer Duitsland, Polen, Frankrijk, Zweden, Ierland, Zwitserland, Tsjechië, Italië, Engeland en België waren aanwezig en hebben onder meer veel voeding kunnen halen van de beursvloer maar ook uit de interne en externe persreizen. De komende periode zullen we het resultaat daarvan terug gaan zien in diverse (inter)nationale media. Journalisten die niet fysiek aanwezig konden zijn, worden uiteraard voorzien van de nodige informatie en beelden.

 

Naast aandacht van de reguliere pers, was er ook heel veel digitale aandacht en aandacht op sociale media. In de aanloop naar en tijdens de vakbeurs was er zelfs sprake van een heuse explosie, vooral dankzij de vele deelnemers en enthousiaste bezoekers. Deze beurs bracht een zeer positieve stemming in een afwachtende markt.

 

Bezoek vergelijkbaar met 2021

De bezoekersaantallen waren vergelijkbaar met 2021 en stemmen tot tevredenheid. In totaal was 27 procent afkomstig uit het buitenland. Voor het eerst waren er dit jaar op vrijdag meer bezoekers dan op woensdag. Van het totale aantal bezoekers was 28 procent aanwezig op woensdag, 40 procent op donderdag en 32 procent op vrijdag.

 

De bezoekers waren afkomstig uit 27 verschillende landen, in het bijzonder uit Engeland, Spanje, Polen, Italië, Ierland, Duitsland, Denemarken en Frankrijk. 

 

Onder de bezoekers waren dit jaar veel producenten, handelaren en mensen uit de techniekbranche. Daarnaast steeg het aandeel Overheid en Tuincentra ten opzichte van eerdere jaren. Meer dan de helft van de bezoekers geeft bovendien aan eigenaar van een bedrijf te zijn, gevolgd door een grote groep inkopers. 

 

Veel waardering

De vakbeurs mocht ook dit jaar weer rekenen op veel waardering. Qua invulling, maar ook qua timing. GGP heeft nog eens duidelijk gemaakt dat een beurs aan het begin van het seizoen van en voor boomkwekers belangrijk blijft. Het optimistische gevoel dat  boomkweker siert komt hier mooi tot uiting. En het is en blijft een plezante beurs met aangename contacten tussen standhouders en hun klanten, maar ook onderling. 

 

De invloed van GrootGroenPlus op de sector is dat veel (nieuwe) handelsrelaties elkaar in korte tijd kunnen bezoeken, en daarmee zeer slagvaardig aan het nieuwe seizoen kunnen beginnen.

 

Inschrijvingen 2023 zijn reeds geopend

Hoewel de fysieke vakbeurs is afgelopen, is GrootGroenPlus nog niet ten einde. Het is de aftrap van het seizoen, de plek waar het complete (beschikbare) assortiment aan planten te zien is. En dat laatste geldt ook nog voor de komende weken. Het aanbod van de deelnemers blijft namelijk nog een paar weken beschikbaar in de beursapp. Ook kun je dit nog terugvinden op de website, naast het winkelwagentje onder ‘actueel aanbod’. Bovendien zijn de routes volledig gefilmd en is terugkijken mogelijk. Tot slot zullen de uitgebreide deelnemersprofielen tot en met december toegankelijk blijven viade website en de app. Handig te gebruiken als telefoon- en informatieboekje.

 

Wie zeker wil zijn van een plaats op de 33e editie, kan zich online al aanmelden voor GrootGroenPlus 2023. De vakbeurs zal dan van 4 tot en met 6 oktober gehouden worden, wederom in Zundert (NL). In de afgelopen dagen werden er al tientallen aanmeldingen ontvangen.